čtvrtek 16. května 2024

Digitalizace zdravotnictví se nedaří. Lékaři stále nemohou sdílet informace

Lékařům stále chybí jednotný systém, přes který by sdíleli informace o pacientech nejen v kritických situacích. Ministerstvo zdravotnictví elektronizaci odsunulo.

doktor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Národní kontrolní úřad (NKÚ) nedávno dokončil kontrolu, která hodnotila, jak Ministerstvo zdravotnictví (MZ) a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nakládaly s finančními prostředky určenými na provádění dvou klíčových cílů Národní strategie elektronického zdravotnictví v letech 2019 až 2022. Těmito cíli bylo zvýšení efektivity zdravotnického systému a rozvoj infrastruktury pro elektronické zdravotnictví.

Kontrola NKÚ odhalila, že Ministerstvo zdravotnictví zpozdilo přípravu návrhu zákona o elektronizaci zdravotnictví a přišlo s pozměněnou verzí, ve které byly některé důležité části vynechány. Byl vypuštěn například osobní zdravotní záznam či index zdravotní dokumentace.

Ministerstvo a ÚZIS také nebyly schopny vytvořit spolehlivý systém pro sdílení zdravotnických údajů mezi poskytovateli zdravotní péče, což vedlo k tomu, že lékaři nemají jednotné komunikační prostředí pro získání důležitých informací o pacientovi, což je zásadní zejména v kritických situacích.

Kontrola NKÚ také ukázala, že klíčové komponenty elektronického zdravotnictví, jako jsou kmenové zdravotnické registry a centrální služby, nebyly do 1. ledna 2023 zřízeny, i když tento termín byl stanovena zákonem. Ministerstvo zdravotnictví odložilo plnění cílů digitalizace na rok 2026. Celkově kontrola NKÚ ukázala závažné nedostatky v realizaci elektronického zdravotnictví, což má vliv na efektivitu a bezpečnost poskytování zdravotní péče v České republice.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NKÚ

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo