čtvrtek 2. května 2024

Chystá se pátý Matrix. Wachowskou nahradí Goddard

Po propadáku Matrix Resurrections se oblíbený sci-fi svět dočká pátého příspěvku. O režii se postará scenárista Marťana.

Matrix Resurrections

Plakát k filmu Matrix Resurrections (2021)
Zdroj: Warner Bros.

  • Plakát k filmu Matrix Resurrections (2021)
  • Zdroj: Warner Bros.

Studio Warner Bros. se snaží znovu nastartovat své filmové značky. Kromě restartu komiksového světa z dílny DC Comics a seriálového Harryho Pottera chystá také další přírůstek do série Matrix, kterou minimálně přizabil čtvrtý díl s podtitulem Resurrections. Snímek měl sice premiéru v covidovém roce 2021, ale celosvětové tržby v podobě pouhých 157 milionů dolarů a velmi chabé divácké ohlasy byly i tak zklamáním, jelikož se ve filmu vrátila Lana Wachowski, která se svou sestrou stvořila původní trilogii, a také herecké obsazení v čele s Keanu Reevesem.

První Matrix letos v březnu oslavil 25. výročí od premiéry, což je pro Warnery ideálním časem pro oznámení pátého dílu. Ten bude dalším přírůstkem do fikčního světa. Nepůjde o remake, ale nástupce, což znamená, že by se ve filmu mohli objevit i staří známí. Zda v obsazení bude figurovat i Neo s tváří Keanu Reevese se však zatím neví.

Pátý film nenatočí Wachovská, ale Drew Goddard, jenž je známý především jako scenárista snímků Marťan (2015), Světová válka Z (2013), Chata v horách (2012) či Zlý časy v El Royale (2018). Poslední dva zmíněné snímky také režíroval. Goodard je dále známým seriálovým tvůrcem, jenž dělal na netflixovském Daredevilovi, přemožitelce upírů Buffy či Ztracených. Studio tvrdí, že Goddard má ideální nápad, jak posunout sérii dopředu a zároveň být uctivý k předešlým dílům. Wachovská bude na pátý díl dohlížet z pozice výkonné producentky.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vetřelec: Covenant
Světové dny

Den Vetřelce

Záběr ze seriálu Firefly.
Světové dny Streaming

Den Firefly

Den prvního kontaktu ze série Star Trek.
Světové dny

Den Prvního kontaktu

Timothée Chalamet ve filmu Duna: Část druhá
Film a TV Kino

Druhá Duna předčila tržby prvního dílu. Třetí film jistý není