pátek 17. května 2024

Den muffinů

Oblíbené muffiny slaví. Dáte si je k snídani, večeři nebo obědu?

muffin

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Za tímto dnem stojí právník Jacob Kaufman přezdívaný Muffinový muž. Kaufman jako zaměstnanec technologické společnosti v San Franciscu si jednou ráno na cestě do práce vzal sebou pytel muffinů, které sám upekl, a rozdal je bezdomovcům ve městě. Jeho počin měl takový úspěch, že začal muffiny péct pravidelně, aby pokryl poptávku. Někteří ho pak začali oslovovat Muffinový muž.

Kaufman o sobě sám říká, že dříve bezdomovce přehlížel, ale poté, co se je jednoho dne rozhodl obdarovat je muffiny, se jeho pohled změnil. Rozdávání vlastnoručně upečených muffinů potřebným ho začalo bavit a svou charitativní činnost vykonával takřka každý den, aniž by o tom veřejnost věděla. Příběh Muffinového muže odkryla až blogerka Julia Lecy, která narazila na ulici na Kaufmana a jeho pomoc bezdomovcům popsala na svém blogu.

Lecy se následně s Kaufmanem sešla a společně vymysleli Den muffinů, který se poprvé oslavil v roce 2015. Z muffinu se tehdy v San Franciscu stal symbol nejenom chutné pochoutky, ale také pomoci lidem bez domova. Den nejlépe oslavíte tím, když dnes přispějete na chudé, ať už vlastnoručně upečeným muffinem, kterým bezdomovce obdarujete, nebo finančním příspěvkem.

Autor: Šimon Mitro

Související

Policie ČR
Krimi

Vražda v centru Plzně. Pobodaná žena zemřela, policisté vraha zadželi

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

kokosový dort
Světové dny Jídlo

Den kokosového dortu

bezdomovci
Domácí

Plzeňští bezdomovci šokovali strážníky, postavili si brloh na náměstí