sobota 18. května 2024

Další Mynářovy čachry: Dodatky k listině nebo pronájem Hradu

Bývalý kancléř Vratislav Mynář si v tichosti přisvojil pravomoc, která mu umožnila téměř bez omezení střílet zvěř v lánských honitbách. Změnil totiž zřizovací listinu lesní správy. Napsaly o tom Seznam Zprávy, které čachry na Hradě a v Lánech mapují.

Prezident Zeman a kancléř Mynář

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Zdroj: Interwiew ČT

  • Prezident Zeman a kancléř Mynář
  • Zdroj: Interwiew ČT

Nejvyšší kontrolní úřad v zatím neveřejném protokolu kritizoval Mynáře za to, že lovil v lánské oboře jen s pozvánkou lesního správce a svého podřízeného Miloše Baláka. „V souladu s platnou zřizovací listinou může lov v honitbách Lesní správy Lány povolit prezident republiky, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a ředitel správy,“ tvrdil Mynář v oficiálním stanovisku.

Původní zřizovací listina z ledna 1993 má sedm dodatků. Pět z nich podepsal právě Vratislav Mynář. Nově tak ve zřizovací listině stojí, že myslivost se v lánských honitbách neprovozuje jen pro prezidenta, ale i pro plnění úkolů souvisejících s činností Lesní správy Lány nebo Kanceláře prezidenta republiky. Takové lovy jsou podle dokumentu bezpoplatkové.

V letech 2019 až 2021 Mynář zastřelil 11 kusů trofejní zvěře za 280 tisíc korun. Na lovy zdarma pozval i několik desítek lidí, lánskou správu jeho hony jen v kontrolovaném období stály víc než 3,5 milionu korun.

Seznam Zprávy také přišly s informací, že v posledních hodinách před rezignací kancléře Vratislava Mynáře podepsal Hrad další smlouvu, která dává vydělat firmě blízké Zemanovcům. Na Velikonoce získá do pronájmu prostor za katedrálou svatého Víta.

Hrad pronajímá firmě Astacus exkluzivní prostor za katedrálou svatého Víta v hradním areálu. Firma tam uspořádá Velikonoční trhy, na nichž lze očekávat tisíce zahraničních turistů. Za měsíc pronájmu společnost zaplatí 450 tisíc korun.

Majitel firmy Astacus Michal Pechan v minulých letech dostával do pronájmu nádvoří jedné z nejnavštěvovanějších památek v Česku opakovaně, i když hradním památkářům vadily stánky s alkoholem a klobásami.

Mynářovi Hrad za deset let ve funkci vyplatil více než 17 milionů korun. Seznam Zprávy v posledních týdnech odhalily, že využíval majetek státu jako svůj vlastní.

Související

Vratislav_Mynář_Praha_2013
Domácí

Policie navrhla obžalovat Mynáře. Viní jej z čachrů s evropskými dotacemi

Obora v Lánech
Domácí Příroda

V Lánech se na Velký pátek otevře demonstrační obora

profimedia-0338774765
Domácí

Lesní správa Lány má nového šéfa

ViewImage
Domácí

V Lánech hořela hala s kachňaty. Přežilo jich minimum