čtvrtek 16. května 2024

Cuketa stokrát jinak. Lze z ní udělat i falešný tatarák, který chutná na topinkách

Cuketa je nedílnou součástí české zahrady současnosti. Řadu využití má i v kuchyni a lze ji také snadno sterilizovat.

cuketa

Cuketa, stálice české zahrady.
Zdroj: Pixabay

  • Cuketa, stálice české zahrady.
  • Zdroj: Pixabay

Problém s množství cuket řeší přes léto nejeden zahrádkář. Proto, když už se omrzí grilovaná či pečená cuketa plněná mletý masem nebo dokonce usmažená v trojobalu, můžete si vypomoci řadou dalších receptů. Cuketa je totiž zelenina, která má v kuchyni široké využití a navíc existuje i celá řada způsobů, jak ji uskladnit.

Jeden z nich je vegetariánská verze tataráku. Pro chuť i vzhled k ní lze přidat další druhy zeleniny, zejména rajčata, papriku a cibuli, čímž vznikne zajímavá směs, kterou lze pak dochutit bylinkami, kořením nebo česnekem. Základem je zeleninu osmahnout v hrnci a pak podusit doměkka nebo ji upéct společně v troubě, což zvýrazní všechny chutě použité zeleniny. Vše stačí pak už jen slít do sklenic a sterilizovat.

A jaké suroviny na přípravu této tatarákové směsi budeme potřebovat? Jednu červenou a jednu žlutou papriku, dvě mladé cukety, deset cherry rajčátek, dvě žluté a jednu červenou cibuli, paličku česneku, trochu čerstvého zázvoru, pět lžic olivového oleje, tři lžíce třtinového cukru, deset kuliček celého černého pepře, pět snítek tymiánu a sůl.

Autor: Jan Skala

Související

398298547_370698682087528_2718943457379080336_n
Zdraví Návody

Pomáhá i na artritidu! Houba se zázračnými účinky

goose-3750224_1280
Ostatní

Husa na svatého Martina? Ukážeme vám jak na ni!

obrovská cibule
Ostatní

Obrovská cibule bude novým rekordmanem v Guinnessově knize