Čtvrtý nejmenší stát na světě se potápí. Pomoc přislíbila Austrálie

Dohoda s Austrálií je nadějí pro ostrovní stát Tuvalu, jenž kvůli klimatickým změnám může skončit pod mořskou hladinou.

Tuvalu

Pobřeží čtvrtého nejmenšího státu na světě, Tuvalu
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pobřeží čtvrtého nejmenšího státu na světě, Tuvalu
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Se stoupajícími hladinami moří v důsledku klimatických změn je v orhožení čtvrtý nejmenší stát na světě. Tichomořské souostroví Tuvalu s populací přes jedenáct tisíc obyvatel má v průměru pouze dva metry nad mořskou hladinou. Obyvatelé Tvalu jsou ve vážném ohrožení. Pokud dojde na černé scénáře a většina ostrovů zmizí pod mořskou hladinou, tak obyvatele přijme Austrálie. Podle aktuálních predikcí zmizí Tuvalu pod mořem do konce století.

Nová smlouva s Austrálií umožní Tuvalanům přesunout se do největší země Oceánie, jejíž emise skleníkových plynů jsou částečně zodpovědné za situaci ostrovanů. Nová dohoda mezi Austrálií a Tuvalu, podepsaná premiéry Anthonym Albanesem a Kauseou Natanem, byla označena profesorkou a odbornicí na právo uprchlíků na Univerzitě Nový Jižní Wales Jane McAdam za průlomovou. „Je to první dohoda, která se specificky zabývá klimaticky podmíněnou mobilitou,“ uvedla.

Podle dohody, která musí být ratifikována oběma zeměmi, budou mít tuvalští uprchlíci přístup k vzdělání, zdravotní péči, finanční a rodinné podpoře v Austrálii. Australská nabídka poskytnout útočiště svým jižním pacifickým sousedům znamená nový krok směrem k uznání uprchlíků v důsledku klimatických změn. V předešlých letech byly žádosti Tuvalanů a lidí z dalších pacifických ostrovů o azyl v blízkých zemích, jako je Nový Zéland, odmítnuty, protože klimatická změna není uznávána jako důvod pro udělení statusu uprchlíka podle Ženevské úmluvy z roku 1951. Dokonce i termín „klimatický uprchlík“ nemá právní definici a není podporován nejvyšší komisí OSN pro uprchlíky.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

shark 2
Zahraniční Technologie

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí

horko
Zahraniční Klimatické změny

Vlny veder dorazily už na jaře. V Indii si vyžádaly desítky obětí