neděle 19. května 2024

Čtvrtina Čechů je proti přijímání uprchlíků z Ukrajiny

Z průzkumu CVVM vyplývá, že čtvrtina Čechů nechce přijímat uprchlíky z Ukrajiny a polovina si myslí, že se nedaří začleňovat ukrajinské uprchlíky do české společnosti.

uprchlíci

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je česká společnost v otázce ukrajinských uprchlíků rozpolcená. Šetření s názvem Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků z Ukrajiny vypracovává CVVM od počátku války na Ukrajině. Poslední průzkum z června a července ukázal, že ochabuje přesvědčení těch, jež si myslí, že by Česko mělo přijímat uprchlíky z Ukrajiny.

V posledním šetření na otázku související s postojem přijetí uprchlíků odpovědělo „Ano, měli bychom je přijmout a nechat je usadit se zde“ devět procent respondentů. O procento méně než v březnu. Většina Čechů odpověděla „Ano, měli bychom je přijmout do doby, než budou schopni vrátit se do země svého původu“. Takto odpovědělo 64 procent dotázaných. Dalších 26 procent přijímání uprchlíků odmítlo.

Rozpolcená je společnost v případě toho, jak se daří začleňovat uprchlíky do naší společnosti. 46 procent uvedlo, že se to daří či spíše daří, stejně tak 46 procent odpovědělo, že se to spíše či rozhodně nedaří. Zbylých osm procent neví.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CVVM

Související

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů