neděle 5. května 2024

Covid si vyžádal smrt 6,6 milionu lidí

Pandemie covidu se podepsala na smrti více než šesti milionů lidí po celém světě.

covid

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podle dat světové zdravotnické organizace je hlášeno od počátku pandemie na konci roku 2019 do konce letošního roku přes 664 milionů případů covidu. Nejde však o 664 milionů lidí, jelikož se do těchto čísel započítávají i reinfekce. Celkem na světě zemřelo s covidem přes 6,6 milionu lidí.

To je přibližně celá populace Srbska. Nejvíce případů i počty úmrtí hlásí USA, kde s covidem zemřelo přes 1,1 milion lidí. Aktuálně je covid ve Spojených státech i Evropě pod kontrolou. Varianta omikron není ani zdaleka tak smrtící jako předchozí delta a i díky proočkovanosti a imunizované společnosti se zdá, že je pandemie konečně zahnána.

Opačnou situaci zažívají v Číně, kde po rozvolnění politiky nulové tolerance došlo k rapidnímu nárůstu nakažených. Problém však spočívá v čínském vládním režimu, který neinformuje o aktuální situaci a jeho ohlášená data nakažených jsou zpochybňována. Během posledních sedmi dnů prý přibylo v Číně jen přes 5 tisíc případů, přitom na internetu kolují videa z přeplněných nemocnic s nemocnými pacienty. Podle odhadů britské analytické společnosti Airfinity aktuálně v Číně umírá na covid devět tisíc lidí denně.

Neblahou situaci v Číně dokládají enormní nárůsty v sousedních zemích. V Japonsku za týden přibylo přes 17 tisíc nakažených a počty nakažených v posledních dnech stoupají i v Jižní Koreji a Taiwanu. Asijské země zavádí opatření v podobě hromadného testování všech příchozích z Číny. Obdobné plošné opatření chce zavést i Itálie s podporou Evropské unie.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Worldometers

Související

sonda2
Zahraniční Video

Z Číny dnes vzlétla raketa k Měsíci, mise přiveze vzorky z jeho odvrácené strany

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

čínské námořnictvo
Zahraniční

Čína posiluje vojenské aktivitu u Tchaj-wanu

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko