pondělí 20. května 2024

Co se stane, když stoupne hladina moří o metr, dva či deset?

Varování před táním ledovců a stoupajícími hladinami moří vyvolává otázku, jak svět bude vypadat, když hladina oceánů stoupne o metr, dva či rovnou deset.

Zatopené Benátky

Zatopené Benátky
Zdroj: Pixabay

  • Zatopené Benátky
  • Zdroj: Pixabay

Interaktivní server floodmap.net, alias zatopená mapa, vám ukáže, co se stane, až roztají ledovce a mořská hladina stoupne o pár metrů nad současný stav. Podle aktuálních predikcí by hladina moří mohla do roku 2050 vzrůst o třicet centimetrů a v roce 2100 by mohla stoupnout o 1,3 až 1,6 metru nad současný stav. Pokud by k tomu došlo, jak by svět vypadal?

Už při zvednutí mořské hladiny o jeden metr by byla zaplavena pobřežní část Belgie a třetina Nizozemska včetně Amsterdamu. Dále by byly zaplaveny pobřežní části Německa a Dánska. V Polsku by bylo zcela pod vodou město Nowy Dwór Gdański. Dále by se rozšířilo Kaspické moře na část území Kazachstánu a Ruska. Byla by zaplavena část Miami a malé ostrovy, pláže atd. Pokud by se zvedla hladina moří o dva metry, tak by byl částečně zaplaven New York, New Orleans a kompletně by byly zaplaveny Benátky.

Jen tak pro zajímavost se můžete podívat i na vizualizaci toho, jak svět může vypadat v roce 2300, kdy podle současných predikcí může vrůst hladiny moří o deset metrů. V tomto případě leží pod vodou dvě třetiny Nizozemska, Bahamy, thajská metropole Bangkok i polovina Londýna, New Yorku či Barcelony.

Autor: Šimon Mitro

Související

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy