pátek 17. května 2024

Čínu zasáhla epidemie zápalu plic u dětí

Neznámý patogen způsobil v Číně epidemii zápalu plic u dětí. Světová zdravotnická organizace žádá podrobné informace.

profimedia-0823733563

Dětští pacienti v nemocnici v Pekingu (23. 11. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Dětští pacienti v nemocnici v Pekingu (23. 11. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Světová zdravotnická organizace (WHO) žádá Čínu o podrobné informace ohledně náhlého nárůstu respiračních onemocnění a zápalů plic u dětí na severu země. Čínské úřady zaznamenaly nárůst respiračních onemocnění, jak oznámily na tiskové konferenci minulý týden, uvedla WHO ve středečním prohlášení. Čínské úřady tento nárůst přičítají zrušení koronavirových opatření a šíření známých patogenů, jako jsou chřipka a bakteriální infekce typicky postihující mladší děti a také covid, uvedla WHO.

Čína do minulého prosince držela politiku nulové tolerance, charakterizovanou přísnými uzávěrkami, karanténami, masovým testováním a důkladným trasováním kontaktů. Tato opatření zamezila také šíření běžných bakterií, což podle odborníků vytváří „imunitní mezeru“, která může zvýšit náchylnost k infekcím po jejich zrušení.

WHO informovala, že požádala Čínu o epidemiologické a klinické informace, laboratorní výsledky, podrobnosti o trendech v oběhu patogenů a informace o současné zátěži zdravotnických zařízení v Číně. Organizace radí obyvatelstvu v Číně, aby přijímalo preventivní opatření ke snížení rizika respiračních onemocnění, včetně očkování, zůstávání doma při nemoci, nošení roušek v přítomnosti jiných lidí a pravidelné mytí rukou.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: WHO, The Guardian

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu