Chybí řemeslníci, ošetřovatelé i pracovníci v technických profesích

Česko se chlubí nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU, pracovníků je však nedostatek v řadě odvětví.

technik

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V červenci byla nezaměstnanost v ČR na hranici 3,3 %, což je nejnižší míra nezaměstnanosti v celé EU. I přesto v Česku chybí pracovníci v mnoha oborech a situace se v některých odvětvích pravděpodobně bude zhoršovat. Projekt Predikce trhu práce – KOMPAS se zabýval tím, v jakých oborech bude v budoucnu nouze o pracovníky a kterých regionů se to bude nejvíce týkat.

KOMPAS pro predikci využívá data shromažďovaná od roku 2011 do konce roku 2021 a předpovídá trendy až pět let dopředu. Jedním z problematických faktorů je stárnutí populace a s tím související poptávka po pracovnících v sociálních službách. KOMPAS predikuje, že poptávka po profesích v sociálních službách vzroste v Královehradeckém kraji až o 51 %, ve Zlínském o 50 %, v Moravskoslezském o 47 % a v Libereckém o 35 %.

K nejvyššímu skoku by mělo dojít v kraji Vysočina, kde vzroste potřeba v oboru ošetřovatelství až o 81 %. „Důvodem je dlouhodobý nedostatek pracovní síly v oblasti zdravotnických služeb a služeb, které na ně navazují,“ uvedl vedoucí projektu Jiří Vaňásek. Plzeňský a Jihomoravský kraj budou vyžadovat více pracovníků v přírodních vědách a informatice. V Plzeňském kraji o 41 % a v Jihomoravském o 40 %. Napříč celým Českem chybí již řadu let především řemeslníci a pracovníci v technických profesích. Data k jednotlivým oborům a regionům najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost díky sezónním pracím klesla

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech