ČEZ rozhodne o dostavbě Dukovan koncem října

Největší investice svého druhu v novodobé historii České republiky, to je stavba nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Kdo ji postaví, se rozhodne na konci října.

Cooling_towers_of_Dukovany_nuclear_plant_near_Dukovany,_Třebíč_District

O stavbě nového reaktoru v Dukovanech se rozhodne až na konci října.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • O stavbě nového reaktoru v Dukovanech se rozhodne až na konci října.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Až do konce října mohou firmy podávat finální nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. ČEZ tak prodlužuje termín z původního 2. října. Společnost oznámila, že tak učinila na základě žádosti jednoho ze tří nejvážnějších zájemců. „Výstavba nových jaderných zdrojů je strategicky klíčová pro naši energetiku. Je pro nás důležité, abychom měli co nejvíce nabídek, které budou co nejkvalitnější. Proto jsme vyslovili souhlas s tímto mírným posunem oproti původnímu plánu, který zároveň nijak neovlivní harmonogram realizace celého projektu,“ sdělil k prodloužení termínu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Harmonogram projektu by měsíční posun neměl ohrozit. Dokončení se totiž plánuje na rok 2036. O zakázku se uchází francouzská firma EDF, jihokorejská společnost KHNP a severoamerický Westinghouse.

Pro Českou republiku je stavba nového reaktoru klíčová, protože k pokrytí spotřeby elektřiny v zemi bude zapotřebí i dostavění dalších bloků jaderných elektráren. Nejčastěji se v tomto případě mluví o třetím a čtvrtém boku Temelína.

Nový reaktor v Dukovanech přijde stát na 160 miliard korun.

Autor: Jan Skala

Související

View_on_Velké_Meziříčí
Domácí

Kraj rozhodl o obchvatu. Velkému Meziříčí uleví za čtyři roky

profimedia-0809111539
Domácí

ČEZ dělá velký krok v jaderné energetice. Temelín dostane první modulární reaktor

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

8568199328_80014ab603_b
Domácí

Horkovod do Brna má zelenou. Metropoli budou vytápět Dukovany