sobota 18. května 2024

Česko nechce Německu platit za transport plynu. Přidávají se i další státy

Platby Německu za tranzit plynu do České republiky podle ministra Síkely nahrává dodávkám levnějšího ruského plynu. Stejný problém má Rakousko, Slovensko, Maďarsko či Polsko, kterým se německé poplatky rovněž nelíbí.

pipe-refinery-various-diameters-industrial

Česká republika Německu za tranzit plynu platit nechce.
Zdroj: Wallpapper Flare

  • Česká republika Německu za tranzit plynu platit nechce.
  • Zdroj: Wallpapper Flare

Česká delegace si v Bruselu připsala vítězství, když si u Evropské komise stěžovala na skutečnost, že Německo vybírá od České republiky, ale i dalších zemi poplatek za tranzit plynu. Evropské komise českým delegátům, které vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), slíbila, že se jejich návrhem bude zabývat a s Německem o tomto poplatku jednat. Síkelovi nejvíce vadí, že jeho inkasování není v souladu s dohodami o solidaritě v zajištění energetické bezpečnosti. Navíc podle ministra podobné poplatky nahrávají překupníkům ruského plynu, který je díky tomu levnější, než plyn ze západu.

Síkela doufá, že při jednání o poplatku Německu upustí Evropská komise od postihu pro Berlín, protože německá strana projevila ochotu k dialogu. Navíc údajně budují zásobníkové stanice, které by mohly pomáhat zemím, které touto infrastrukturou nedisponují.

Ruský plyn do Evropy proudí zejména přes Ukrajinu. Smlouva na jeho transport končí na konci tohoto roku a zatím se neuvažuje o jeho obnovení. Ovšem situace je taková, že výpadek těchto dodávek může ovlivnit situaci ve střední a východní Evropě.

Autor: Jan Skala

Související

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym