sobota 4. května 2024

Česko hostí obří cvičení vojáků NATO, které u nás nemá obdoby

Česká republika se v červnu dočká něčeho vskutku nevídaného. Několik set vojáků z 12 členských států Severoatlantické aliance se zde sejde, aby nacvičili zásah proti zbraním hromadného ničení.

Cvičení chemiků NATO

V červnu začne cvičení chemických jednotek vojáků NATO.
Zdroj: Ministerstvo obrany České republiky

  • V červnu začne cvičení chemických jednotek vojáků NATO.
  • Zdroj: Ministerstvo obrany České republiky

Na 400 českých a několik set zahraničních vojáků ze zemí Severoatlantické aliance, tedy z Německa, Nizozemska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Belgie, Lucemburska, Rumunska, Bulharska, Maďarska, Černé Hory a Spojených států amerických se v létě setká na cvičení chemických jednotek Coronat Mask 2024, při němž se zaměří na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Cvičení se odehraje od 9. do 14. června ve Vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku, ve výcvikovém prostoru Pereč na Žatecku a také na polygonu v Ralsku-Borečku. „Cílem je sladit činnosti chemických jednotek, podělit se o zkušenosti, postupy a procedury a prověřit fungování systému velení a řízení při plnění úkolů ochrany proti zbraním hromadného ničení na taktické úrovni,“ říká řídící cvičení Tomáš Unzeitig, zástupce velitele 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Naposledy se stejné cvičení uskutečnilo v roce 2018.

„Cvičení je skutečně výjimečné. Nejde pouze o přítomnost specialistů ze třinácti států, ale zejména o rozsah cvičení, které je připravené tak, aby reflektovalo současné hrozby. Ověří schopnosti chemického a radiačního průzkumu, odběru a transportu vzorků, radiometrických a chemických laboratoří, dekontaminace osob, raněných a techniky. Nasazený bude také biologický tým,“ doplnil Unzeitig.

Cvičení chemických jednotek Coronat Mask 2024 předcházelo alianční cvičení Loyal Leda 2024, které organizovalo Velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance s cílem procvičit si kolektivní obranu. Na cvičení Loyal Leda, jež skončilo v polovině března, navazuje Steadfast Defender 2024, největší cvičení Severoatlantické aliance od konce studené války. Pokračuje do května a zapojuje se do něj 90 tisíc vojáků všech 32 spojeneckých zemí. Akce zastřešuje 13 souvisejících aliančních cvičení a dalších na ně navazujících mezinárodních a národních cvičení.

Cílem cvičení je demonstrovat schopnosti Aliance rychle nasadit síly ze Severní Ameriky a dalších území NATO k posílení obrany Evropy a tím ukázat sílu a odhodlání Aliance bránit její území a společné hodnoty.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky

GL0otynbgAEHkNk
Zahraniční

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky