pondělí 20. května 2024

Českem se šíří spalničky, smrtelně nebezpečné jsou hlavně pro malé děti

Loni se u nás objevil jediný případ onemocnění spalničkami. Letos do 5. února už jich odborníci evidují pět. Zdravotníci se obávají prudkého růstu počtu nemocných. Spalničky jsou totiž smrtelně nebezpečné.

Young_boy_with_measles

Chlapec se spalničkami.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Chlapec se spalničkami.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Laboratorně potvrzené jsou zatím čtyři případy, Národní referenční laboratoř teď zkoumá vzorky od pátého pacienta, který má spalničky pravděpodobně také.

Mezi nemocnými je dvouletá česká holčička a 13letá Ruska, ani jedna z nich nebyla proti spalničkám očkovaná. Onemocněli také tři dospělí lidé: 30letý neočkovaný muž z Ázerbajdžánu, a dvě ženy, u kterých nelze ověřit, zda očkování mají. 32letá pochází z Uzbekistánu, 43letá je Češka.

Loni od ledna do listopadu nahlásili lékaři do evropského systému TESSy 2 242 případů spalniček. Nejvíce jich bylo v Rumunsku, Rakousku a Francii. Švýcarsko v sobotu kvůli spalničkám mezi studenty uzavřelo známou školu Ecole Hotelier de Lausanne Podle UNICEF počet případů spalniček v Evropě a Střední Asii loni raketově vzrostl o tři tisíce procent ve srovnání s předchozím rokem.

„Vzhledem k nárůstu počtu případů spalniček ve světě i v České republice připomínáme, že jedinou prevencí onemocnění je očkování,“ upozornil dnes Státní zdravotní ústav.

Proti spalničkám neexistuje lék

Jedná se o virové infekční onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou. Nákaza se šíří kapénkami. V zemích, kde není zavedené očkování, jsou spalničky nebezpečným a život ohrožujícím onemocněním. Z celosvětového pohledu patří spalničky mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do pěti let. Klinické projevy

Mezi první projevy patří horečka, kašel, zánět spojivek a rýma. Na sliznici v dutině ústní se mohou objevit charakteristické bílé skvrny, horečka může dosáhnout až 40 stupňů. Po třech až pěti dnech se objeví drobně skvrnitá sytě červená vyrážka, která postupně splývá. Obvykle začíná za ušima a postupně se šíří přes obličej na celé tělo Asi po třec h dnech začíná blednout v pořadí, v jakém se objevila. Kůže se začne olupovat.

Na spalničky neexistuje lék. Léčí se proto jen projevy onemocnění – horečka, kašel a další příznaky. Nemocní lidé by měl být v izolaci. Na spalničky je možné zemřít, smrt může nastat přímo působením viru, nebo v důsledku sekundární infekce. Spalničky totiž doprovází útlum imunitního systému.

Největší riziko úmrtí i vážného průběhu onemocnění mají kojenci do jednoho roku věku. Mezi nejčastější komplikace patří zápal plic, zánět středního ucha, gastroenteritida s průjmem nebo Dawsonova nemoc – smrtelné onemocnění mozku objevující se i několik let po prodělaných spalničkách. Také náchylnost k dalším infekcím přetrvává až několik let po prodělání nemoci.

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

kašel
Domácí Zdraví

Nemocných s černým kašlem přibylo méně

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených