pátek 17. května 2024

České domácnosti šetří energiemi

Od prvního ledna chrání české domácnosti před energetickou krizí vládní cenové stropy na elektřinu a plyn. Ty se podle aktuálních informací společnosti ČEZ Prodej vztahují na zhruba 60 % zákazníků. Ostatní mají již z dřívějška zafixované nižší ceny.

žárovka-ilustrační foto

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Zákazníci, kterých se zastropování týká, dostali nové rozpisy záloh většinou v průběhu prosince. Ti, kterým zbývá do vyúčtování méně než dva měsíce, plán záloh dostanou až s vyúčtováním. I díky rekordnímu počtu zadaných samoodečtů se zvýšení záloh od ledna týká jen asi 10 procent všech zákazníků ČEZ Prodej u elektřiny.

„Jsme rádi, že zákazníci vyslechli naši prosbu a zadali rekordní množství samoodečtů a začali šetřit energiemi. 1,4 milionu samoodečtů je více, než jsme čekali. Díky tomu jsme také mohli mnoha domácnostem nastavit pro rok 2023 stejné zálohy, jaké měli v roce 2022, dalším zákazníkům se zálohy mění většinou v řádu stokorun,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Inspiraci, jak účinně snížit svou spotřebu, nabízí ČEZ už od loňského července například na poradenském portálu setrim.cz.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: ČEZ

Související

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

profimedia-0809111539
Domácí

ČEZ dělá velký krok v jaderné energetice. Temelín dostane první modulární reaktor