sobota 18. května 2024

Češi mají radši Vietnamce než Poláky

Podle průzkumu mají Češi v oblibě více Vietnamce než Poláky.

vietnamci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Hồng Xuân Viên

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Hồng Xuân Viên

Centrum pro výzkum veřejného mínění se posledních deset let pravidelně zabývá vztahem Čechů k národnostním skupinám. Hodnocení v průzkumu probíhá jako ve škole. Respondenti dávají jednotlivým národnostním skupinám známku 1 až 5, kdy 5 je nejhorší.

Dlouhodobě mají Češi v největší oblibě Slováky, jež jsou od průzkumu v roce 2013 na druhém místě hned za samotnými Čechy, které našinci hodnotí také. Poslední průzkum z letošního března ukázal, že Češi hodnotí svůj vlastní národ známkou 1,86 a Slováky známkou 1,93.

Na třetím místě se umístili Vietnamci se známkou 2,50. Vietnamci byli ještě před deseti lety hodnoceni známkou 3,26 a byli vnímáni hůře než Němci, Poláci či Maďaři. Ještě loni byli na třetím místě Poláci, ti nyní získali 2,53. Do známky 3 se vešli Maďaři (2,71), Němci (2,71), Židé (2,74) a Bulhaři (2,87).

Češi vnímají Ukrajince o něco lépe než v roce 2013. Před deseti lety jim Češi dali známku 3,57, o pět let později 3,29 a nyní 3,14. Během deseti lety si Ukrajinci polepšili o 0,4 bodu známky, o totožnou cifru si naopak pohoršili Rusové, které Češi ohodnotili v březnu známkou 3,52. Nejhůře Češi hodnotí Romy (3,80) a Araby (3,71).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CVVM

Související

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

eurovolby
Domácí Eurovolby

K eurovolbám plánuje přijít třetina Čechů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech