neděle 8. září 2024

Češi jako první zobrazili celý chromozom v přirozeném stavu

Čeští vědci představili revoluční metodu pro zkoumání chromozomů.

Kolorovaný snímek chromozomu v nativním stavu získané pomocí nově vyvinuté pokročilé environmentální rastrovací elektronová mikroskopie.

Kolorovaný snímek chromozomu v nativním stavu získané pomocí nově vyvinuté pokročilé environmentální rastrovací elektronová mikroskopie.
Zdroj: ÚPT AV ČR

  • Kolorovaný snímek chromozomu v nativním stavu získané pomocí nově vyvinuté pokročilé environmentální rastrovací elektronová mikroskopie.
  • Zdroj: ÚPT AV ČR

Čeští vědci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR ve spolupráci s Ústavem experimentální botaniky AV ČR dosáhli historického průlomu v mikroskopii. Jako první na světě se jim podařilo zobrazit celý chromozom v přirozeném stavu. Tato inovativní metoda, nazvaná A-ESEM, přináší nové možnosti pro studium biologických vzorků, což může mít významné dopady jak v medicíně, tak v zemědělství.

Metoda A-ESEM umožňuje pozorovat živé vzorky, včetně rostlinných a částečně i živočišných buněk, v jejich přirozeném prostředí. Dříve používaná rastrovací elektronová mikroskopie (SEM) vyžadovala zkoumané vzorky ve vysokém vakuu, což často vedlo k poškození jejich struktury.

Vedoucí brněnského týmu Vilém Neděla přirovnal novou metodu A-ESEM k luxusnímu automobilu s funkcemi ponorky, který dokáže plout po vodě. Tento mikroskop pracuje ve vysokém tlaku plynu a až 100procentní vlhkosti, což je šetrné prostředí pro biologické vzorky, a umožňuje tak jejich studium bez poškození.

Výzkum provedený v rámci spolupráce s olomouckým pracovištěm Ústavu experimentální botaniky AV ČR odhalil nové informace o nanostruktuře chromozomů, což bylo dosud nemožné s využitím tradičních metod, které často poškozovaly vzorky.

Tento vědecký průlom je nejen úspěchem české vědy, ale také slibuje zásadní inovace v oblasti mikroskopie a biologie, které by mohly změnit způsob, jakým chápeme a studujeme životní procesy na mikroskopické úrovni.

Autor: Šimon Mitro

Související

blesky
Ostatní Věda

Čeští vědci odhalili tajemství hvízdavých rádiových vln z blesků

mozek
Zdraví Věda

Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem

Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.
Domácí Zajímavosti

Olomoučtí vědci objevili unikátní pyl. Může změnit šlechtění rostlin

Řez biofilmovou kolonií kvasinek
Zdraví Věda

Vědci vyvíjejí revoluční povrchy proti mikroorganismům. Zabrání znečištění zdravotnického vybavení