sobota 4. května 2024

Tradiční vinice mohou být v následujících dekádách zničeny, uvádí výzkum

Klimatické změny ohrožují tradiční vinařské oblasti. Řada vinic může být v následujících dekádách zničena.

vinice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Změny klimatu mohou v následujících desetiletích způsobit téměř úplné vymizení tradičních vinařských regionů po celém světě, včetně Evropy a Jižní Kalifornie, varují vědci. Změny klimatu ovlivňují podmínky pro pěstování vinné révy. Výzkum publikovaný v Nature Reviews Earth & Environment upozorňuje, že v tradičních oblastech v následujících dekádách dojde k výraznému poklesu produkce.

Klimatické změny by měly mít výrazný dopad především na pobřežní a nížinné regiony ve Španělsku, Itálii, Řecku a Jižní Kalifornii. Podle studie by mohlo být do konce století až 90 procent těchto specifických regionů ohroženo vymizením kvůli nadměrnému suchu a častějším vlnám veder.

Rostoucí teploty mohou naopak učinit jiné regiony vhodnými pro pěstování vína. Výzkum zmiňuje oblast severní Francie, Tasmánie či Oregonu. Klimatické změny odráží kvalitu vína. Například obsah alkoholu vín roste, zatímco kyselost klesá, což vede k nestabilitě mikrobiologie v nápoji a zvyšuje riziko ztráty kvality. Vinaři budou muset zvážit vhodnější odrůdy hroznů a časy sklizně, aby se přizpůsobili měnícím se podmínkám a zajistili kvalitu vína.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření