pondělí 20. května 2024

Ceny energií klesají, zákazníci to zatím nepoznají

Na trzích klesají ceny energií, na cenách pro koncové zákazníky se to zatím neprojevilo.

žárovka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ceny energií na burzách klesají. Má na tom podíl jak nahrazování ruského plynu zkapalněným LNG, tak snižování spotřeby energií a spouštění provozu jaderných elektráren ve Francii. „Vzhledem k dlouhodobým nákupním strategiím obchodníků s energiemi se klesající ceny budou v cenících obchodníků projevovat postupně. Jednáme s nimi o situaci na trzích v době zastropovaných cen energií a snažíme se vytvářet co nejvíce přehledné prostředí, které by mělo přispět k přiměřenému zohlednění nižších spotových cen v cenách pro zákazníky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Cena elektřiny se momentálně pohybuje na úrovni z března loňského roku a ceny plynu je na úrovni ze září 2021. „Aby měli zákazníci vždy dostatek energií, nakupují je zodpovědní obchodníci s energiemi dopředu. Jednoduše řečeno, proto se ceny energií u nás nemění tak rychle jako ceny na benzínových pumpách a snížení ceny pro koncové zákazníky se projevuje postupně a s určitým zpožděním. Tento princip také chrání zákazníky před největšími výkyvy na trzích. Všichni jsme si všimli, jak dramaticky se projevily loňské výkyvy cen u zákazníků se spotovými tarify, a jak u zákazníků s klasickými tarify,“ vysvětlil zástupce vrchního ředitele energetiky a jaderných zdrojů René Neděla.

Daří se nám také omezovat spotřebu, což snižuje poptávku a tím ceny. U elektřiny se navíc přidává další důležitý aspekt. Pomalu ale jistě se uvádějí do provozu dočasně odstavené francouzské jaderné elektrárny, což má na snižování spotové ceny vliv. Globálním faktorem, který ovlivní poptávku po všech komoditách, bude vývoj ekonomické situace především v Číně. Její problémy sice brzdí nejen její ekonomiku, ale snižují poptávku a tím i ceny energií,“ řekl expert na energetiku Jiří Gavor.

Autor: Šimon Mitro

Související

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc