sobota 18. května 2024

Cena mědi klesá. Odborníci ale kvůli nízké těžbě očekávají její strmý nárůst

Útlum těžby mědi ve Střední Americe nahrává Chile a Peru, které chtějí investovat do zvýšení produkce tohoto barevného kovu. Ovšem i tak se očekává mědi nedostatek a její cena vylétne nahoru.

anglo-american-kumba-iron-ore

Jeden z měděných dolů ve Střední Americe.
Zdroj: Anglo American

  • Jeden z měděných dolů ve Střední Americe.
  • Zdroj: Anglo American

Jestliže loni v březnu cena mědi trhala rekordy a prodávala se za bezmála jedenáct tisíc dolarů za tunu, nyní se situace na trhu zklidnila a cena tohoto barevného kovu klesla na svou obvyklou hranici 8,5 tisíce dolarů za tunu. Jenže podle odborníků je současný stav klidem před bouří. Podle odhadů analytiků trh s mědí čekají v příštích letech výrazné změny, které její cenu mohou vyhnat až na 15 tisíc dolarů za tunu. Důvod je prostý, snižuje se těžba tohoto kovu, ale poptávka po něm jde nahoru.

Omezení těžby už oznámilo několik zásadních společností. Už v listopadu omezila firma First Quantum Minerals těžbu ve vůbec největším měděném dole na světě Cobra Panamá a výrazný útlum těžby oznámila i společnost Anglo American. Po těchto krocích oznámila investiční společnost Golden Sachs, že se v nejbližší době očekává deficit 500 tun mědi. Přitom měď hraje velmi důležitou roli v přechodu na udržitelný průmysl, kdy je nedílnou součástí motorů elektromobilů či větrných turbín.

Na současné situaci se chystají vydělat dva jihoamerické státy Peru a Chile, kdy obě mají jedny z největších nalezišť mědi na světě. Oba státy už oznámili investice tímto směrem.

Autor: Jan Skala

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily