pondělí 13. května 2024

Byl to převrat, tvrdí polská opozice. Vládní strany chce postavit mimo zákon

Vedení strany Práva a spravedlnost se zatím nesmířilo s opoziční rolí. Současnou vládu chce odstranit prostřednictvím Ústavního soudu.

9709406354_dff5a41d09_b

Podaří se Kaczynskému postavit vládní strany mimo zákon?
Zdroj: Flickr

  • Podaří se Kaczynskému postavit vládní strany mimo zákon?
  • Zdroj: Flickr

Přestože poslední parlamentní volby skončily vítězstvím strany Právo a spravedlnost, která Polsko vedla i v minulém volebním období, vlády se nakonec ujala opozice vedená Občanskou platformou současného premiéra Donalda Tuska. Právě tento okamžik vedení bývalé vládní partaje označuje za státní převrat a hodlá celou věc řešit před Ústavním soudem. Hlavním cílem předsedy Jaroslawa Kaczynského a jeho spolupracovníků je nechat soudní cestou zakázat činnost všem třem stranám, které se v Polsku ujaly vlády – tedy Občanské platformě, Nové levici a Třetí cestě. Informace o tom přinesl polský deník Rzeczpospolita.

Přestože zatím není jisté, zda návrh na zrušení stran k Ústavnímu soudu doputuje, pokud k tomu dojde, úplně bez šancí není. Polský deník totiž upozorňuje na to, že předsedkyní soudu je blízká Kaczynského přítelkyně Julia Przylebska, která dosud ještě nikdy neodsouhlasila nic, co by bylo proti vůli strany Právo a spravedlnost. Má rovněž úzké vazby na prezidentský úřad, který zastává další neformální člen bývalé polské vládní strany Andrzej Duda.

Právo a spravedlnost rovněž tvrdí, že Občanská platforma a její spojenci dělají protipolskou politiku. Ta prý spočívá ve snahách o liberalizaci společnosti, mnohem větší evropskou integraci a podřízení se politici Bruselu, ač by to nebylo v polském zájmu.

Autor: Jan Skala

Související

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě