Kůrovci a lidé mají víc společného, než by se zdálo – k ochraně své potravy totiž využívají podobné chemické látky. Výzkumný tým z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR zjistil, že houba Geosmithia eupagioceri, na které jsou brouci závislí, produkuje látky s antibakteriálními a protiplísňovými účinky. Mnohé z těchto látek patří mezi deriváty benzoové kyseliny, známé i jako běžné konzervanty v lidské potravě.
Ambrosioví brouci žijí ve dřevě chudém na živiny a pěstují si uvnitř svých chodbiček specifické houby, které jim slouží jako jediný zdroj potravy. Aby houbovou zahrádku ochránili před konkurencí, využívají látky, jež působí i proti roztočům a hlísticím. Tyto látky nejen chrání symbiotickou houbu, ale zároveň ovlivňují i samotnou fyziologii brouků a okolní mikroorganismy.
Studie publikovaná v časopise Fungal Ecology označuje Geosmithii za první ambrosiovou houbu, u níž byly identifikovány konkrétní chemické sloučeniny. Výzkum ukazuje, že houby mají aktivní roli ve vzájemném soužití s brouky a mohou být zdrojem netoxických látek využitelných pro vývoj nových léčiv. Zajímavostí je i zjištění, že ambrosiové houby obsahují esenciální živiny v podobném rozsahu jako maso a mohou tak sloužit jako jeho plnohodnotná náhrada.