neděle 19. května 2024

Britové ročně vyhodí obrovské množství malé elektroniky, mohla by se recyklovat

Podle průzkumu nezisková organizace Material Focus vyhodí ročně Britové do směsného odpadu téměř půl miliardy kusů drobné recyklovatelné elektroniky. Podobná situace prý panuje v celé moderní společnosti po celém světě.

kabel

Nabíjecí kabel. Ilustrační fotografie.
Zdroj: Pexels

  • Nabíjecí kabel. Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Pexels

Nabíječky, ovladače, prodlužovací kabely, sluchátka, vánoční světýlka, USB kabely, flash disky, moderní vapery a mnoho dalších výrobků v sobě ukrývá cenné materiály jako je měď a lithium . „Lidé si možná neuvědomují, že obsahují cenné materiály a prostě je vyhodí do koše, což znamená, že z nich všechno ztratíme, místo abychom je recyklovali a použili na něco nového,“ řekl výkonný ředitel Material Focus Scott Butler.

Průzkum poukazuje na skutečnost, že zákazníci vnímají drobnou elektroniku pro její nízkou cenu jako jednorázovou záležitost a nemají problém ji po pár použitích vyhodit do koše, nebo uklidit na místo, kde se bez povšimnutí povaluje několik let. V běžné domácnosti tak průměrně najdeme kolem třiceti kusů nevyužívané elektroniky.

Podle Material Focus je nejlepší použitou funkční elektroniku prodat nebo darovat a rozbité kusy odvézt do sběrných dvorů nebo do prodejen elektroniky, které mají povinnost ji zlikvidovat.

Autor: Zuzana Beranová

Související

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

Prodejna Electro World v Českých Budějovicích.
Ekonomika

Prodejny Electro World se přejmenují na Datart

laundry-4422770_1280
Zdraví Technologie

Monitor rakoviny prsu chtějí vědci ukrýt do podprsenky

plasty
Světové dny Ekologie

Den recyklace