sobota 18. května 2024

Bouřky byly mírnější, než meteorologové předpokládali. Obří kroupy zasáhly Německo

Extrémní bouřky na území západních Čech se nenaplnily. Hasiči zasahovali jen u spadaných stromů. Nikdo nebyl zraněn.

bouřka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V noci ze čtvrtek na pátek byla v platnosti výstraha před extrémními bouřkami s nízkou pravděpodobní tornáda. Černé scénáře se naštěstí nenaplnily a vyjma velmi rozbouřené oblohy s mnoha blesky a silným přívalovým deštěm se Čechy probudily do relativně poklidného rána. Bouřky nyní hrozí pouze ve střední a severní části Moravy. Lehké přeháňky nás však budou doprovázet po celý páteční den na většině území České republiky.

Hasiči Karlovarského a Plzeňského kraje, kde situace měla být nejhorší, reportují relativně klidnou noc. „Výstraha se naštěstí nenaplnila, silné bouřky Karlovarský kraj prakticky minuly. V průběhu noci jsme zasahovali u dvanácti událostí v souvislosti s počasím. Nikdo nebyl zraněný,“ uvádí HZS Karlovarského kraje.

O něco vážnější situace byla v Plzeňském kraji, ale ani zde nedošlo k vážným nehodám. „Největší událostí tak je zásah na spadané lampy v Babylonu. Jejich pád způsobil tah kabelu, na nějž padl strom,“ hlásí HZS Plzeňského kraje.

Nenaplněná předpověď způsobila, že na většině území Moravy, na Vysočině a části Středočeského kraje se obyvatelé dočkali tropické noci, kdy teplota přes noc neklesla pod 20 stupňů.

O poznání silnější bouřky zažili Němci. Tam se naplnila předpověď v podobě Kroupů o velikosti golfového míčku. Na záběry z Německa se můžete podívat níže.

Autor: Šimon Mitro

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření