Blíží se jaro a sníh z hor pomalu mizí. Znovu padaly teplotní rekordy

Meteorologové oficiálně oznámili, že začalo předjaří. Padají teplotní rekordy, sníh z hor mizí.

53530492727_2701e75e2d_b

Toto je běžný obrázek českých hor těchto dnů.
Zdroj: Facebook/snow.cz

  • Toto je běžný obrázek českých hor těchto dnů.
  • Zdroj: Facebook/snow.cz

České hory a zejména skiareály se potýkají s venkovními teplotami, které jsou vysoko nad normálem pro toto období, což s sebou přináší silné tání. Jediné místo z celé České republiky, a sice Praděd v Jeseníkách se může pochlubit sněhovou pokrývkou, která přesahuje jeden metr, konkrétně 120 centimetrů. Na metru pak zůstávají Mladé Buky v Krkonoších, kdy Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův Mlýn hlásí 90, respektive 80 centimetrů sněhu. Řada míst je však bez sněhu. Nulu hlásí například Železní ruda - Alpalouka, Orlické Záhoří, Bedřichov či Josefův Důl v Jizerských horách nebo Adršpach.

Ruku v ruce se zprávou o mizející sněhu, jde dnešní vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu, který sdělil, že na řadě míst republiky padaly rekordní teploty. "Na 23 stanicích, které měří alespoň 30 let, jsme zaznamenali rekordní teplotu pro 16. února. Nejtepleji je na Šumavě, na Karvinsku a v javornickém výběžku," napsali meteorologové na svůj facebookový účet.

V příštích teplota sice klesne, ovšem i nadále je třeba počítat s nadprůměrnými teplotami. Pod bod mrazu se rtuť teploměru nepodívá na většině území ani v noci.

Autor: Jan Skala

Související

20240518_161637
Domácí

I neděle proprší. Na jih České republiky se navíc ženou bouřky a krupobití

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření