sobota 18. května 2024

Biden slíbil Zelenskému pomoc. Kongres ale peníze dát nechce, alespoň letos

Volodymyr Zelenskyj sice po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem nešetřil optimismem, peníze na další boj s Ruskem však jisté nemá. Americký Kongres je v otázce další podpory Ukrajiny rozpolcený.

GBL7_jMXoAAB2AM

Ukrajinský prezident Zelenskyj a jeho americký protějšek Biden.
Zdroj: X - Volodymyr Zelenskyj

  • Ukrajinský prezident Zelenskyj a jeho americký protějšek Biden.
  • Zdroj: X - Volodymyr Zelenskyj

Americký prezident Joe Biden při včerejším jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyr Zelenskym slíbil další pomoc válkou zmítané Ukrajině. Učinil tak bez souhlasu Kongresu, který se k další pomoci Ukrajině staví mnohem rezervovaněji. Zejména mezi členy Republikánské strany se množí hlasy, které volají po ukončení toku peněz směrem na Kyjev. Šéf republikánů v Senátu Mitch McConell uvedl, že pokud se Ukrajině podpory dostane, nebude to hned, jak Zelenskyj žádal.

„Je prakticky nemožné, aby americký Kongres do Vánoc schválil legislativní balík zahrnující dodatečné finance na podporu Ukrajiny,“ zmínil McConnell. Prezident Biden na to reagoval na tiskové konferenci, kde prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin doufá, že Spojené státy přestanou Ukrajinu podporovat, což se podle něho ale nestane. Faktem je, že Ukrajina je na finanční pomoci Washingtonu závislá. Ta však už není tak jednoznačná poté, co letní ukrajinská protiofenziva nesplnila představy a v podstatě selhala, což už přiznávají i špičky východoevropské země.

Spojené státy dosud Ukrajině na vojenskou výbavu poskytly 44 miliard dolarů. Nyní se jedná o balíku, který by Kyjevu vyčlenil 61 miliard. To se však nelíbí republikánům, kteří by chtěli peníze použít na lepší ochranu vlastních hranic a zvládání migrace z Mexika.

Autor: Jan Skala

Související

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym