sobota 27. července 2024

Česká europoslankyně Dlabajová může vést italskou kandidátku do eurovoleb

Martina Dlabajová by mohla vést kandidátku italské liberální koalice v jednom z pěti italských okresku. Pokud nabídku přijme, bude první Češkou kandidující v eurovolbách za jinou zemi.

profimedia-0434662083

Europoslankyně Martina Dlabajová
Zdroj: Profimedia

  • Europoslankyně Martina Dlabajová
  • Zdroj: Profimedia

Česká europoslankyně Martina Dlabajová by mohla vést v jednom z italských volebních okrsků koalici liberálních stran v červnových volbách do Evropského parlamentu. Pokud nabídku přijme, stane se první českou europoslankyní, která by kandidovala v zahraničí. „Nabídku vést kandidátku liberálů v severovýchodním okrsku jsem dostala před několika týdny,“ uvedla Dlabajová pro Aktuálně.cz.

Dlabajová v Itálii studovala a žila 20 let. Za svůj přínos vztahům mezi Českem a Itálií byla oceněna italským státním vyznamenáním. Nabídka lídryně na kandidátce do eruovoleb se týká koalice Stati Uniti d’Europa v severovýchodním italském okrsku, zahrnujícím regiony Benátsko, Emilie-Romagna a Trentino. Oblast má více než devět milionů voličů.

Ačkoli průzkumy předpovídají koalici Stati Uniti d’Europa zisk čtyř až šesti mandátů, Dlabajová by jako lídryně jedné z pěti kandidátek měla dobré šance na vstup do parlamentu. Eurovolby se konají ve dnech 6. až 9. června, v Česku se bude volit v pátek 7. a v sobotu 8. června.

Autor: Šimon Mitro

Související

opus-sectile-baiae-1024x683
Zahraniční Foto

Moře odhalilo staletí skrytou ohromující mozaikovou podlahu z římské éry

Amazon
Krimi

Italští vyšetřovatelé odhalili podvodné praktiky u Amazonu

6990622280_4165674bb1_b
Zahraniční Video

Dva mrtvé a 13 zraněných po pádu části budovy hlásí úřady v Itálii

20151030_Syrians_and_Iraq_refugees_arrive_at_Skala_Sykamias_Lesvos_Greece_2 (1)
Zahraniční

Má Evropa důvod k oslavám? Letos zatím nepřišlo ani sto tisíc migrantů