Belgická samospráva zakázala schůzi pravičáků. Zasáhla i policie

Jako potlačování svobody projevu označují politici zásah belgických úřadů proti akci národních konzervativců, která se konala v okrajové čtvrti Bruselu. Terčem kritiky je tamní samospráva i policie.

5633513523_814c23dc63_b

Belgická policie uzavřela schůzi národních konzervativců
Zdroj: Flickr

  • Belgická policie uzavřela schůzi národních konzervativců
  • Zdroj: Flickr

Belgií zmítá skandál ohledně zákazu schůze národních konzervativců, která se měla konat v jedné z částí hlavního města Bruselu. Proti účastníkům do boje vytáhl starosta místní samosprávy Saint-Josse-ten-Noode Emir Kir, který jako důvod okamžitéhp zákazu akce uvedl, že krajní pravice není v místě vítána. Proti účastníkům akce se postavila také policie, která odmítla návštěvníky vpouštět na místo konání schůze, kde hovořil i lídr britské konzervativní frakce Brexit Party Nigel Farage. Muži zákona uvedli, že akci uzavřeli kvůli možnému narušení veřejného pořádku.

Počínání policie i místní samosprávy si už vysloužilo kritiku od belgického premiéra Alexandera De Croo. Ten postup úřadů označil za protiústavní a neakceptovatelný. „Obecní samospráva je základním kamenem naší demokracie, ale nikdy nemůže být nad belgickou ústavou, která od roku 1830 zaručuje svobodu projevu a pokojného shromažďování. Zákaz politických shromáždění je protiústavní,“ napsal De Croo na sociální sítě.

Podobná kritika zazněla i z úst někdejšího kandidáta na francouzského prezidenta Erica Zemmoura, jemuž policie zabránila ve vstupu na akci svých pravicových kolegů. K události se vyjádřil i maďarský premiér Viktor Orbán, který postup belgických úřadu přirovnal ke komunistickým represím z roku 1988.

Autor: Jan Skala

Související

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

policie
Krimi

V kauze městských bytů v Brně bylo z korupce obviněno šest lidí

GLRJXBYWAAANGlK
Krimi

Policie vyřešila vraždu u Dačic. Podezřelý muž se k ubodání družky přiznal