sobota 18. května 2024

Během jednoho roku přibylo v Česku přes 1,7 milionu stromů

Portál Sázíme budoucnost mapuje vysázené stromy v Česku. Během jednoho roku u nás přibylo přes 1,7 milionu stromů.

výsadba stromů

Ilustrační foto.
Zdroj: MZP/Sázíme budoucnost

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MZP/Sázíme budoucnost

Portál Sázíme budoucnost, jehož spolu iniciátorem je Ministerstvo životního prostředí, podporuje výsadbu stromů v české krajině. Podle dat portálu bylo od loňského do letošního února vysázeno v Česku přes 1,7 milionu stromů. Jde o stromy, které byly vysázeny mimo lesy.

Cílem iniciativy Sázíme budoucnost je motivovat lidi k sázení stromů a dosáhnout symbolického vysazení 10 milionů stromů. Ke třetímu březnu projekt uváděl, že bylo již vysázeno 3 706 424 stromů. Do výsadeb se zatím podle organizátorů zapojilo přes 78 tisíc dobrovolníků, kteří sázeli na více než sedmi tisících místech po celé republice.

Spolu s Fondem životního prostředí ČR se snažíme maximálně podpořit výsadbu a obnovu zeleně. Obce, veřejné instituce i soukromé osoby mohou využít stomilionové dotace například na zlepšení stavu parků, zahrad, sadů, pouličních stromořadí nebo alejí i na jejich návaznou péči. Výzva poběží do 20. září 2023,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Nejčastěji lidé sázejí listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory

Při bližším pohledu na druhovou skladbu jsou patrné pozitivní změny v české zemědělské krajině. A o celých 20 tisíc meziročně narostl také počet dobrovolníků, což svědčí o významném zapojení české společnosti do péče o krajinu,“ okomentoval strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace