čtvrtek 16. května 2024

BANGER. uspěl na Cenách české filmové kritiky

Filmem roku je Arvéd. Režijní cenu převzal autor rapperského snímku BANGER.

Adam Mišík ve filmu BANGER.

Adam Mišík ve filmu BANGER.
Zdroj: Bontonfilm

  • Adam Mišík ve filmu BANGER.
  • Zdroj: Bontonfilm

Kdo vyhraje Českého lva? Napovědět mohou Ceny české filmové kritiky, které uděluje Sdružení českých filmových kritiků. Letošní předávání ovládl Arvéd. Psychologické drama o nacistickém konfidentovi, které pojednává o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom dosáhli svého cíle. Snímek Vojtěcha Maška, držitele České lva za scénář k Okupaci, získal na Cenách české filmové kritiky cenu za nejlepší film, scénář i herce v hlavní roli – tu si odnesl představitel Arvéda Michal Kern.

Cenu za režii převzal Adam Sedlák, tvůrce rapperské jízdy BANGER. v hlavní roli s Adamem Mišíkem. Dále uspěl třiatřicetiletý režisér Michal Blaško a to v kategoriích Cena innogy pro objev roku a Mimo kino za jeho celovečerní debut Oběť a minisérii Podezření. Nejlepší ženský herecký výkon předvedla podle českých kritiků ukrajinská herečka Vita Smačeljuk v dramatu Oběť.

Cenu za nejlepší dokument si odnesla Lucie Králová za KaprKód, který popisuje rozporuplný příběh progresivního skladatele, experimentátora a prominentního komunisty Jana Kapra. Nejlepším audiovizuálním počinem byl zvolen střih Šimona Špidly v dokumentárním filmu Good Old Czechs. A nakonec cenu za nejlepší krátkometrážní film vyhrál Petr Januschka za kraťas Ostrov svobody.

Autor: Šimon Mitro

Související

Přišla v noci
Film a TV Udílení cen

Hororová tchýně ovládla nominace na Ceny české filmové kritiky

Adam Mišík ve filmu BANGER.
Film a TV Streaming

Kde sledovat vítěze Českých lvů?

Il Boemo
Film a TV Udílení cen

Českého lva může získat BANGER, Il Boemo nebo Arvéd

Banger
Film a TV Udílení cen

BANGER. má šanci stát se nejlepším filmem loňského roku.