čtvrtek 16. května 2024

BANGER. má šanci stát se nejlepším filmem loňského roku.

BANGER. okouzlil české kritiky, má šanci stát se nejlepším filmem loňského roku. Nejvíce nominací na Ceny české filmové kritiky mají BANGER., Arvéd a Il Boemo.

Banger

Rapperský snímek BANGER.
Zdroj: Bontonfilm

  • Rapperský snímek BANGER.
  • Zdroj: Bontonfilm

Na Cenu české filmové kritiky bylo za rok 2022 nominováno sedmnáct snímků. Kromě filmů promítaných v kinech se do nominací dostaly i televizní projekty a krátkometrážní snímky.

Loňský držitel Ceny České filmové kritiky za scénář k filmu Okupace Vojtěch Mašek se letos dočkal nominace za své drama Arvéd o okultistovi a udavači Jiřím Arvédu Smíchovském. Celkem se Arvéd těší ze čtyř nominací za scénář, režii, film a ústřední herecký výkon v podání Michala Kerna.

Čeští kritici oceňují i příběh mladého drogového dealera s tváří Adama Mišíka ve filmu BANGER. od režiséra Adama Sedláka. Ten získal tři nominace za film, režii a herce ve vedlejší roli pro Marsella Bendiga.

Kritici neopomenuli ani životopisný snímek Il Boemo o hubením skladateli Josefu Myslivečkovi, který získal nominace za režii, hlavní herecký výkon Vojtěcha Dyka a hudbu.

Nejlepší ženský herecký výkon podle kritiků předvedli herečky Vita Smačeljuk v roli matky řešící nečekaná morální dilemata v dramatu Oběť, Pavla Tomicová jako psychicky zmožená žena ze snímku A pak přišla láska… a Gabriela Mikulková v úloze manželky neúnavně podporující svého muže v krizi ve filmu Slovo.

Cenu innogy za objev roku může dostat herec Marsell Bendig za film BANGER. anebo režisér Michal Blaško díky svému celovečernímu debutu Oběť i televizní minisérii Podezření.

Slavnostní předávání cen bude živě vysílat stanice ČT art dne 4. února od 20:20. Předávání se uskuteční v pražském Divadle Archa.

Autor: Šimon Mitro

Související

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

Martin Hofmann a Albert Čuba v minisérii Vedlejší produkt
Film a TV

Diváci se dostanou na hranu zákona v minisérii Vedlejší produkt