pátek 20. září 2024

Banda grázlů, řvoucí bestie v uniformě: Železný je léta arogantní vůči policii

Video zveřejněné pražskými strážníky hýbe Českem. Zachycuje moderátora České televize při lžích a nesmírně arogantním chování vůči hlídce, která ho upozornila na přestupek. Železný pak zveřejnil omluvu. Podobných případů má ale na kontě víc.

Jakub_Železný_2013

Jakub Železný
Zdroj: Wikipedia

  • Jakub Železný
  • Zdroj: Wikipedia

Železný ve své omluvě tvrdil, že za incidentem byla zpráva o nemocném příbuzném. Minutové zprávy ale zjistily, že Železný je známý potížemi s policisty a povyšováním se už skoro dvacet let.

V červnu 2005 například na iDnesu zkritizoval policii za to, že pořádá velké dopravní akce a dává jim jména. Na text reagovala tehdejší policejní mluvčí Blanka Kosinová.

„Ruku na srdce, pane Železný! V policejních kruzích jste znám jako člověk, který při řešení dopravních přestupků nemá daleko k aroganci a nevybíravým způsobům. Vaše přestupky v dopravě nechci popisovat detailně. O nich víte nejlépe vy sám. Snad jen malé upozornění: obec projíždíme maximálně padesátkou!“ napsala.

Jednalo se o případ, kdy policie ve Zlíně naměřila moderátorovi překročení rychlosti. Železný přiznal, že se s policisty pohádal. Když se pak v regionálním tisku objevil podle něj nepravdivý článek o tom, že měl konflikt s policisty, podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu. "Měl jsem obavu, že ty informace mohl dát tisku někdo z těch policistů," vysvětluje Železný. Policejní šetření nic takového neprokázalo.

Železný se choval arogantně také na dálnici, kde policie řešila dopravní nehodu. Byl spolujezdcem v autě, které projelo kolem kolony a jehož řidička nedokázala včas zabrzdit, takže zastavila až za výstražnými kužely. „Ještě než stačil policista dojít k tomu autu a zjistit, co se děje, vystoupil spolujezdec, pan Železný, a začal křičet, že se mohli vybourat," uvedla Kosinová. "Pak začal užívat neslušných výrazů na adresu policisty i celé policie," popsala policejní mluvčí. Podle ní například řekl, že policie je banda grázlů.

A Železného verze? Řidička se prý lekla. "Najednou od policejního auta přibíhala opravdu řvoucí bestie v uniformě," reagoval tehdy Železný a připustil, že na policisty křičel. Vytknul jim špatné označení dopravní nehody a chtěl přivolat kontrolu, která by označení nehody prověřila. Od policistů, kterým řekl, že se chovají arogantně a jako hulváti, si vyžádal jejich identifikační čísla, pak si na ně stěžoval u brněnského policejního ředitele.

V dalším článku pak Železný pak prohlásil, že arogantní byli několikrát policisté vůči němu. „Policista není můj nadřízený! Pokud na mě křičí, zvýším hlas také. Nikdy naopak! Odmítám způsoby, které sahají před rok 1989. Odmítám arogantní policisty, není v žádném případě pravda, paní Kosinová, že JÁ jsem arogantní. Pouze mi vadí, když policista nepostupuje dle zákona, který mu (na rozdíl ode mě!!!) nařizuje, jak se má v kontaktu s kontrolovanou osobou chovat,“ napsal.

Související

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky