sobota 4. května 2024

Bakala prodá důl Barbora. Na místě vznikne moderní průmyslový park

Důl Barbora změní svého majitele i charakter. Poté, co jej prodá jeho dlouholetý vlastník Zdeněk Bakala, vznikne na místě moderní průmyslový park.

Karviná,_důl_Barbora_(2)

V dole Barbora v Karviné se netěží už dvacet let.
Zdroj: Wikipedia

  • V dole Barbora v Karviné se netěží už dvacet let.
  • Zdroj: Wikipedia

Transakce jako by kopírovala trend světového průmyslu a pomyslné předávání žezel. Developerská společnost Panattoni uzavřela smlouvu se společností Asental uhlobarona Zdeňka Bakalyo prodeji dolu Barbora v Karviné. Tam po ukončené těžbě uhlí plánuje postavit moderní průmyslový park. S něčím podobným má podnik zkušenosti už z minulosti, kdy své projekty pro Amazon nebo Tchibo spustil v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Podobně moderní park by měl na severu Moravy začít růst v roce 2025, už nyní ale developeři revitalizují území, na čemž spolupracují i s Moravskoslezským krajem. Stavba má být hotová v roce 2032 a vyjde zhruba na 24 miliard korun.

Poslední vozík uhlí vyjel z dolu Barbora v roce 2002, kdy skončila devadesátiletá těžba. Jeho historii provázelo i několik tragédií. V roce 1951 tam při požáru zemřelo 14 lidí. O třicet let později, opět při požáru, zemřelo sedm lidí. Nejtragičtější však byl 18. říjen 1990, kdy výbuch metanu nepřežilo 30 horníků.

Autor: Jan Skala

Související

Země
Světové dny Příroda

Den Země

Florence_Airport_SingleImage_02-2000x966
Zahraniční

Letiště ve Florencii čeká rozsáhlá přestavba, na střeše bude mít vinici

cestování
Cestování Klimatické změny

Mladé při cestování ovlivňuje klimatická krize a udržitelnost

H14Myd
Domácí

Zábranský park v Berouně dostane novou podobu