sobota 18. května 2024

Babišův Agrofert dostal na Slovensku pokutu přesahující půl miliardy

Skupina Penam z Babišova holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu pokutu 21 milionů eur, to je asi 502 milionů korun, za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. O rozhodnutí informoval úřad na svém webu.

bread-399286_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Případ se táhnul šest let. Odstartovala ho v červnu 2017 velká razie v pekárnách v Bratislavě a Žilině. Při ní se ukázalo, že obě firmy koupil Andrej Babiš tajně prostřednictvím právníků, přestože mu antimonopolní úřad už před tím koupi zakázal.

Jednalo se o akvizici pekáren Prvá bratislavská pekárenská z roku 2013 a PEZA o tři roky později. „Podnik činný v segmentu pekárenství neoznámil úřadu spojení, kterým získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami,“ popsal antimonopolní úřad s tím, že sankce se skládá ze dvou pokut za dvojí porušení zákona.

Jedná se o jednu z největších pokut ve slovenské historii. Hrozila ale sankce daleko vyšší. Antimonopolní úřad totiž výši pokut vyměřuje podle celosvětových tržeb společnosti, a tak mohl Babiš zaplatit až 640 milionů eur, v přepočtu se jedná o víc než 15 miliard korun.

Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, běží totiž lhůta na podání návrhu na zrušení rozhodnutí. Agrofert už oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Související

Jamal Murray.
Ostatní

Basketbalista dostal za hozené věci po sudím tučnou pokutu

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

Petr Rada s Duklou bojuje o postup do první ligy.
Fotbal FNL

Rada uspěl s odvoláním, čeká ho kratší distanc