sobota 4. května 2024

Až 40 procent zaměstnavatelů omezí zaměstnanecké benefity

Zhruba dvě pětiny zaměstnavatelů v Česku plánují snížit výši nebo omezit počet poskytovaných zaměstnaneckých benefitů v reakci na konsolidační balíček.

firma

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Na konsolidační balíček firmy zareagují omezením zaměstnaneckých benefitů. Vyplývá to ze šetření provedeného Hospodářskou komorou. Omezení se budou týkat především víceúčelových programů, jako jsou Cafeteria a Flexi Pass, a méně rozšířených benefitů, například finančních příspěvků při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, a různých vzdělávacích programů.

Vláda původně chtěla daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů zrušit úplně. Vládní strany nakonec částečně vyslyšely argumenty podnikatelských organizací a odborů a zavedly místo celkového zákazu roční strop, a jen pro některé benefity. Rozumíme snaze ozdravit veřejné finance, konsolidační balíček vnímáme jako důležitý krok k nastartování procesu dlouhodobější stabilizace ekonomiky, nicméně systém zaměstnaneckých benefitů je pro zaměstnavatele kvůli vyčerpanému trhu práce důležitý, vedle mzdy to jsou často právě benefity, které rozhodují o atraktivitě zaměstnavatele,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Přes zvýšené náklady v důsledku nových pravidel pro zdanění benefitů se očekává, že více než polovina podniků bude nadále poskytovat zaměstnanecké benefity ve stejné výši. Redukovat výši benefitů budou zejména mikro firmy do 10 zaměstnanců (33 % z nich). Nejméně k úpravám benefitů přistoupí velké podniky nad 250 zaměstnanců (28 % z nich). Ze šetření Hospodářské komory také vyplynulo, že benefity svým zaměstnancům v současnosti poskytuje 92 procent zaměstnavatelů. Firmy si nabídkou benefitů chtějí především udržet zaměstnance.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta