sobota 18. května 2024

Astronomové představili reálné barvy Neptunu a Uranu. Vypadají téměř stejně

Představy o barvách planet Uran a Neptun byly mylné. Barvou se navzájem téměř neliší.

neptun

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Tradiční představy o barvách nejvzdálenějších planet Sluneční soustavy, Uranu a Neptunu, byly mylné. Podle nové studie britských astronomů, kteří využili data z Hubbleova vesmírného teleskopu a obřích teleskopů v Chile, jsou si tyto planety svou barevností velmi podobné a nejsou tak výrazně odlišné, jak se dříve myslelo.

Díky snímkům, jež pořídila sonda Voyager 2 v 80. letech, se věřilo, že Uran má zelenomodrou barvu, zatímco Neptun je temně modrý. Nový výzkum však ukázal, že skutečnost je jiná. Astronomové zjistili, že rozdíl v odstínu modré mezi Uranem a Neptunem je pouze nepatrný.

Podle Leigha Fletchera, astronoma z univerzity v Leicesteru, jsou výsledky nového výzkumu klíčové v tom, aby se konečně uvedly věci na pravou míru. Současné zobrazení planet Uranu a Neptunu je nereálné kvůli použití barevných filtrů ke zdůraznění povrchových detailů.

V době, kdy Voyager 2 pořizovala snímky, byly fotografie obou planet upravovány z hlediska sytosti barev, což bylo běžnou praktikou pro zvýraznění určitých detailů. Vědci to tehdy věděli, ale povědomí o tomto faktu se časem vytratilo. Patrick Irwin z Oxfordské univerzity, vedoucí výzkumného týmu, zdůraznil, že používání barevných úprav snímků vesmírných objektů je běžné, aby byly fotografie více čitelné pro lidské oko.

Nový výzkum také odhalil, že barevnost Uranu má tendenci měnit se v závislosti na ročním období. Planeta má zelenější odstín, když je jeden z jejích pólů nakloněn blíže Slunci. Tyto nové poznatky mohou přinést hlubší porozumění k nejvzdálenějším objektům naší sluneční soustavy.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce