pondělí 20. května 2024

Arménie se přidala k mezinárodnímu soudu. Rusko tento krok ostře kritizuje

Kvůli vypjaté situaci s Ázerbájdžánem se Arménie připojila k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Vypadá to ale, že na kuří oko šlápla spíše Rusku.

Vladimir_Putin_and_Nikol_Pashinyan_(2018-05-14)_02

Stále přátelé? Arménský prezident Nikol Pašinjan (vlevo) svou zemi začlenil do Mezinárodního trestního soudu, který však vydal zatykač na Vladimira Putina.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stále přátelé? Arménský prezident Nikol Pašinjan (vlevo) svou zemi začlenil do Mezinárodního trestního soudu, který však vydal zatykač na Vladimira Putina.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

"Rozhodnutí takového druhu jsou z našeho pohledu mimořádně nepřátelská," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v návaznosti na rozhodnutí Arménie připojit se k Mezinárodnímu trestnímu soudu ratifikací Římského statutu. Ačkoliv Jerevan trvá na tom, že k tomuto kroku se odhodlal kvůli nebezpečí ze sousedního Ázerbájdžánu, kvůli kterému nyní do Arménie proudí uprchlíci z napadeného Náhorního Karabachu, Moskva v tom vidí krok namířený vůči Rusku. Mezinárodní trestní soud totiž letos na jaře vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za únos ukrajinských dětí v době války na Ukrajině.

Arménie je členem organizace Smlouva o kolektivní bezpečnosti sdružující šest postsovětských republik a dominuje jí právě Rusko. Právě s ním vztahy ochladly poté, co Moskva prohlásila, že napadený Náhorní Karabach uznává jako ázerbájdžánské území, ačkoliv v něm žila drtivá většina Arménů. Arménský prezident Nikol Pašinjan na to konto uvedl, že systém vnější ochrany, který zahrnuje právě Smlouvu o kolektivní bezpečnosti, je neefektivní.

Spory mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach začaly hned po rozpadu Sovětského svazu, kdy území s převahou etnických Arménu vyhlásilo samostatnost, která však nikdy nebyla uznaná. Ázerbájdžán proto považoval území za své. Během let vypuklo hned několik válek, ta poslední z roku 2020 skončila příměřím. V září letošního roku ázerbájdžánská armáda vjela do Karabachu, aby tam údajně obnovila ústavní pořádek. Arménští separatisté se vzdali po dni bojů a začal hromadný exodus arménského obyvatelstva.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0874678469
Zahraniční

Íránci našli havarovaný vrtulník. Prezident i ministr zahraničí v něm uhořeli

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

53137330162_8a12f35e9c_b
Zahraniční Aktualizujeme

Záchranáři našli vrtulník s prezidentem. Íránská televize začala vysílat modlitby

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc