sobota 4. května 2024

Americe hrozí bankrot! V nejbližších dnech může narazit na dluhový strop

Původně vznikl dluhový strop v roce 1917 kvůli tomu, aby se Amerika zbytečně nepředlužovala. Nyní má dluhy ve výši 31,4 bilionu dolarů a hrozí, že se rozpočet stropu v nejbližších dnech dotkne.

dolary

Podaří se USA odvrátit bankrot?
Zdroj: Pixabay

  • Podaří se USA odvrátit bankrot?
  • Zdroj: Pixabay

Situace ve Spojených státech je velmi vážná. Pokud se nepřihodí neočekávaná událost, dělí zámořský stát už jen několik dní od chvíle, kdy narazí na svůj dluhový strop. V praxi to bude znamenat, že ve federálním rozpočtu nebudou peníze na účty a vláda nebude schopná splácet své dluhy. Mobilizaci proto v těchto dnech vyhlásili vyjednavači týmu prezidenta Joea Bidena i republikánští zákonodárci, protože možnou spásou pro rozpočet je snížení úvěrového ratingu. Jedna z významných ratingových společností už oznámila, že o tomto kroku uvažuje.

Pokud by skutečně Amerika na dluhový strop narazila, znamenalo by to de facto bankrot státní kasy a pro světový akciový a kapitálový trh by to bl velký otřes. Jak sdělila americká ministryně financí Janet Yellen, taková situace by přivodila ekonomickou a finanční katastrofu. Dopady by byly hrozivé i na soukromý sektor, který by zaznamenal vyšší úrokové sazby u firemních úvěrů i hypoték.

Autor: Jan Skala

Související

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD