Američané staví novou vesmírnou stanici. Za peníze Korejců a Arabů

Za osm let skončí provoz Mezinárodní vesmírné stanice, kterou by měla nahradit nová od společnosti Axiom Space. S ní by se do vesmíru mohl dostat i historicky druhý Čech.

Ax_station_perspective_sanstower

Model vesmírné stanice společnosti Axiom Space.
Zdroj: Axiom Space

  • Model vesmírné stanice společnosti Axiom Space.
  • Zdroj: Axiom Space

Už v roce 2026 by chtěla americká společnost Axiom Space vypustit do vesmíru první modul nové kosmické stanice a do roku 2031 by měla být celý projekt hotový. K tomu, aby to skutečně tak bylo, je zmíněná americká společnost zase o krok blíže. Uzavřela totiž mnohamilionový kontrakt se saúdskoarabským finančním gigantem Aljazira Capital a s korejskou investiční společností Boryung. Obě společnosti Američanům na výstavbu stanice přispěly dohromady částku 350 milionů dolarů, to je 7,8 miliardy korun. Jedná se o druhou největší sumu, kterou kdy soukromá vesmírná společnost dostala. Více peněz si na své konto připsala už jen SpaceX patřící nejbohatšímu muži současnosti Elonu Muskovi.

Muskovy rakety ostatně Axiom Space v současnosti také využívá. Podniká s nimi lety k Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Díky projektu by se do vesmíru mohl dostat i druhý Čech v historii. Následovníkem Vladimíra Remka, který vylétl do kosmu v sedmdesátých letech spolu se sovětskými piloty, by mohl být armádní letec Aleš Svoboda.

Autor: Jan Skala

Související

Roulette-finlandsfarja
Domácí

Ať si zvolí lid. Obec vypsala referendum ohledně kontroverzního kasína

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

RegioJet_w_Przemyślu
Ekonomika

RegioJet přepravil 12 milionů cestujících a vykázal miliardové tržby

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem