sobota 18. května 2024

Agrofertu stoupl zisk. Pekarová Adamová viní Babiše z drahých potravin

Agrofert vykázal více než dvojnásobný zisk. Řada politiků v tom vidí příčinu drahých potravin, firma argumentuje úspěchem v zahraničí.

Agrofert

Agrofert zaznamenal loni vysoký zisk. Údajně kvůli dobrým výsledkům v zahraničí.
Zdroj: Wikipedia

  • Agrofert zaznamenal loni vysoký zisk. Údajně kvůli dobrým výsledkům v zahraničí.
  • Zdroj: Wikipedia

124 procent, to je číslo, o které loni stoupl zisk tuzemské společnosti Agrofert, jež pracuje v chemickém průmyslu, potravinářství a zemědělství. Firma to uvedla ve výroční zprávě, kde zdůrazňuje, že jí loni stouply i tržby, a to 33 procent na 245 miliard. Na to reagovali už i politici zejména ze stran vládní koalice, protože Agrofert je firma úzce spjatá se jménem expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Ten v roce 2017 kvůli střetu zájmů vložil své akcie do svěřenského fondu.

„Jestli má někdo možnost ovlivnit ceny snížením svých marží, je to vzhledem k podílu na trhu Agrofert. Andrej Babiš opravdu peče. Peče na naše občany,“ napsala na svůj Twitter předsedkyně poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, zatímco její strana vytvořila letáček se sloganem: „Až bude Andrej Babiš zase hledat viníka předražených potravin, stačí se podívat do zrcadla.“

Firma však jako hlavní důvod vysoké zisku uvedla zlepšení hospodaření v segmentech chemie v zahraničí. „Loňské zisky zemědělců rostly díky vysokým světovým cenám komodit. Letos očekáváme opačný efekt, neboť světové ceny klesly, ale zemědělci mají na skladech zásoby osiva a hnojiv za loňské extrémně vysoké ceny,“ uvedl Zbyněk Průša, předseda představenstva Agrofertu, který v současnosti zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí.

Autor: Jan Skala

Související

vlajky států EU
Ekonomika

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu