středa 18. září 2024

Afrika čelí krizi. Opičí neštovice jako největší hrozba veřejného zdraví

Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví kvůli prudce se šířící epidemii opičích neštovic.

Virus mpox

Virus mpox
Zdroj: Flickr

  • Virus mpox
  • Zdroj: Flickr

Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu v reakci na zrychlující se epidemii nemoci mpox. Tato prudce infekční virová nemoc, dříve známá jako opičí neštovice, se rychle šíří napříč Afrikou a překračuje hranice států.

Jean Kaseya, předseda Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v Africe (Africa CDC), varoval, že situace vyžaduje okamžitou a koordinovanou akci. Od začátku roku 2022 bylo v šestnácti afrických zemích zaznamenáno téměř 38 500 případů mpoxu, přičemž 1456 lidí na nemoc zemřelo. Letos se počet případů zvýšil o 160 procent oproti předchozímu roku.

Africa CDC zdůrazňuje, že mpox se již rozšířil do nejméně třinácti afrických zemí, včetně těch, které dříve nebyly zasaženy, jako jsou Burundi, Keňa, Rwanda a Uganda. Nejvíce případů a úmrtí se objevilo v Demokratické republice Kongo. Podle CDC je hlášených 17 tisíc případů jen špičkou ledovce, protože v oblasti stále existují vážné nedostatky v monitorování, testování a sledování kontaktů.

Vzhledem k rostoucímu riziku šíření mpoxu mimo Afriku situaci sleduje i Světová zdravotnická organizace (WHO). WHO již zahájila proces urychleného schválení vakcín proti mpoxu pro mimořádné použití, což by mělo zlepšit dostupnost vakcín zejména v nízkopříjmových zemích.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven