pondělí 20. května 2024

Absurdní cenzura: Nakladatelství přepsalo Karlíka a továrnu na čokoládu

Přepsané nebo vyškrtnuté pasáže z proslulých dětských knih Roalda Dahla se týkají pohlaví, rasy, váhy, duševního zdraví, nebo popisů používajících barvy černá a bílá.

Roald_Dahl_signeert_boeken_in_de_Kinderboekenwinkel_in_Amsterdam,_Bestanddeelnr_934-3367_(cropped)

Roald Dahl.
Zdroj: Wikipedia

  • Roald Dahl.
  • Zdroj: Wikipedia

Roald Dahl patří k nejprodávanějším autorům na světě. Jeho dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Čarodějnice nebo Fantastický pan Lišák a Matylda patří k nejoblíbenějším titulům pro malé čtenáře. Jejich obsah se teď ale rozhodlo britské nakladatelství Puffin Books změnit, najalo takzvané citlivé čtenáře a nechalo odstranit výrazy, které považuje za urážlivé.

Z nových vydání knížek úplně zmizela třeba slova tlustý nebo ošklivý. Augustus Gloop z románu Karlík a továrna na čokoládu je teď obrovský místo tlustý. V knize Prevítovi už není paní Prevítová škaredá a protivná, ale jen protivná.

Nakladatelství přidalo do knih i celé nové pasáže. V knize Čarodějnice, kde se píše, že čarodějnice jsou pod parukami plešaté, přibylo vysvětlení, že existuje spousta dalších důvodů, proč ženy mohou nosit paruky, a rozhodně na tom není nic špatného.

V knížce Jakub a obří broskev už postava Stonožky nezpívá o dvou tetách, že jedna byla strašně tlustá a druhá tenká jako drát. Oba verše zmizely. Umpa-lumpové z Karlíka a továrny na čokoládu už nejsou malí muži, nově mají genderově neutrální označení jako malí lidé.

Změny v Dahlových knihách kritizoval například britský premiér Rishi Sunak, šéfka sítě spisovatelů PEN America Suzanne Nossel nebo spisovatel Salman Rushdie, který je považuje za absurdní cenzuru.

Související

Fico
Zahraniční

Fico chce změnit veřejnoprávní televizi. Je to útok na svobodu, reagují média

GEd12u-XYAAgiLo
Domácí

Rakušan dostal v Karviné za uši. Demisi, pořvávali na něj tamní horníci

Timothée Chalamet
Film a TV Kino

Prosinec v kinech: Sváteční náladu zajistí Láska nebeská a pohádkový Wonka

vězení
Světové dny Zajímavosti

Den vězněných spisovatelů