neděle 19. května 2024

73 % Čechů se obává rostoucích nákladů na bydlení

Češi se obávají vzrůstajících nákladů u energií, potravin i bydlení. Spoléhají na pomoc od státu.

chytrá domácnost

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Průzkum agentury Ipsos ukázal, jak moc se Češi obávají zdražování a jak nahlíží na stavební spoření. Nejvíce se obávají rostoucích nákladů u energií (93 %), potravin a spotřebního zboží (92 %) a pohonných hmot (81 %). Tři čtvrtiny populace (73 %) se obávají rostoucích nákladů na bydlení či nedostupnosti bydlení.

Tři čtvrtiny dotázaných souhlasí, že by stát měl v následujících letech pomáhat domácnostem s financováním bydlení. U financování nového bydlení zejména zastropováním sazeb na hypotékách, zvýšením dostupnosti sociálního bydlení a podporou výstavby nových bytů. U stávajícího bydlení Češi očekávají podporu od státu zejména v zastropování cen energií a poskytnutí příspěvku na bydlení a na energie.

Jednou z forem podpory je stavební spoření, které v současné době využívá třetina populace, další třetina ho využívala v minulosti. 6 z 10 lidí, kteří stavební spoření již ukončili, získané prostředky využilo na nákup či rekonstrukci nemovitosti nebo pořízení vybavení domácnosti. Ke stavebnímu spoření lze v současné době získat státní podporu až 2 000 Kč za rok.

Pokud by byla státní podpora poskytovaná v současné výši, o sjednání stavebního spoření by měla zájem 49 % respondentů. Pokud by byla stanovena podmínka využití úspor na náklady spojené s bydlením, snížil by se zájem na 41 %. Bez státní podpory by o stavební spoření mělo zájem jen 16 % lidí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech