Den jablek
Není jablko jako jablko.
Jablka lze uskladnit do sklepa, zavařit do sklenic, uložit do mrazáku, usušit z nich křížaly, udělat z nich mošt, přesnídávku nebo upéct závin. Existují však i jiné méně známé způsoby zpracování.
Odstartovala sezóna jablek a podle ovocnářů to vypadá, že jich letos bude nadprůměrné množství. Dopomohla k tomu hlavně kombinace slunce, tepla a dostatečného množství srážek.
Kompenzace pro sadaře od státu budou. Ovšem škody, které tento týden napáchaly ranní mrazy, jim nevyrovnají.
Ovocnáři se zbavili milionu stromů a keřů. Českého ovoce tak letos bude o poznání méně.
Poláci nemohou kvůli restrikcím vyvážet jablka do Ruska. Jejich produkce tak míří na evropské trhy včetně českého. Pro tuzemské zemědělce to může být problém.