Zubní kartáčky jsou plné virů. Jsou ale neškodné a mohly by nahradit antibiotika

Na povrchu zubních kartáčků a sprchovacích hlavic v koupelnách je obrovské množství virů. Podle nedávné studie jsou to však většinou bezpečné bakteriofágy. V budoucnu by mohly dokonce nahradit antibiotika, na které čím dál vice lidem vzniká rezistence.

R

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na použitých 34 zubních kartáčcích a 92 sprchovacích hlavicích objevili v jejich pohostinném vlhkém a teplém prostředí mikrobiologové stovky druhů bakteriofágů. Některé z nich dokonce viděli odborníci zcela poprvé. Zkráceně fágy jsou viry ve tvaru trojnožky, které dokáží určité druhy bakterií chytit a pohltit. Ty na sprchovací hlavici pochází z teplé vody, zatím co ty na kartáčku jsou z lidských úst a dál se vyvíjí. Podle vědců je možné, že se nalezené fágy nikde jinde na světě nenachází a pro koupelnové prostředí jsou typické.

V lidském životě mají bakteriofágy své nezastupitelné místo. Bez nich by lidské tělo nebylo schopné trávit potravu, ani se bránit infekčním onemocněním. Bakteriofágy se v současné době dokonce používají v klinických studiích jako potenciální náhrada antibiotik. Pokud se fág totiž dostane dovnitř bakterie je schopný ji zabít. To by mohlo pomoci nahradit antibiotika, vůči kterým jsou viry stále odolnější. 

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Frontiers

Související

6032084f2a154-planet-mars_665_374.webp
Zahraniční

Revoluční objev! Na Marsu byl život, tvrdí NASA a chystá se předložit důkazy

427886681_2704883529676255_8107749993571480777_n
Domácí Video

Samozvaná viroložka Tarabová radí: Nepoužívejte kondomy, HIV neexistuje

facebook
Domácí

Pozor na reklamy na Facebooku. Kradou data a šíří viry

plasty
Zahraniční

Nově objevené mikroby by mohli zlevnit recyklaci plastů