Zpět do Eritrei! Benjamin Netanjahu plánuje deportace migrantů z Izraele

Izrael o víkendu ochromily nepokoje ze strany afrických migrantů. Premiér Netanjahu se chystá přikročit k radikálnímu řešení

Prime_Minister_of_Israel_Benjamin_Netanyahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je v jednom ohni. Čelí odporu vůči plánované soudní reformě a navíc mi obyvatelé jeho země kladou i za vinu chování afrických migrantů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je v jednom ohni. Čelí odporu vůči plánované soudní reformě a navíc mi obyvatelé jeho země kladou i za vinu chování afrických migrantů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Víkendové střety afrických migrantů, původem zejména z Eritrei, s izraelskou policií vzbudily odpor i ve vedení Židovského státu. Premiér Benjamin Netanjahu, jehož obyvatelé Izraele dlouhodobě kritizují za vstřícnou proimigrační politiku, totiž řekl, že zvažuje deportace Eritrejců účastnících se protestů zpět do jejich domovské země. Tu už třicet let svírá diktátorská politika prezidenta Isaiase Afwerkiho.

Uplynulý víkend byl zejména v ulicích Tel Avivu velmi nepokojný. Kromě střetů afrických migrantů s policisty, což si vyžádalo zhruba 150 zraněných protestujících i mužů zákona, vyšli do ulic také obyvatelé Izraele. Ti přišli vyjádřit nesouhlas se soudní reformou, kterou Netanjahův kabinet připravuje, a také právě s chování eritrejských uprchlíků. Těch je v současné době v Židovském státě zhruba třicet tisíc.

Autor: Jan Skala

Související

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace

profimedia-0873553694
Zahraniční

Novou Kaledonií zmítají krvavé nepokoje

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav