Zoufalství na Haiti. Obyvatelé opouštějí své domovy v hlavním městě

Haitské hlavní město má za sebou velký úder zločineckých gangů, kteří nad oblastí přebírají čím dál větší kontrolu. Řada lidí ve spěchu během sobotu opustila své domovy.

profimedia-0926713831

Obyvatelé Port-au-Prince, opouštějící své domovy.
Zdroj: Profimedia

  • Obyvatelé Port-au-Prince, opouštějící své domovy.
  • Zdroj: Profimedia

Situace na Haiti se stále vyostřuje. Masivní útok zločineckého gangu, který přišel během soboty, donutil takřka všechny obyvatele městské čtvrti Solino k útěku ze svých domovů. Podle záběrů z místa, s nimiž přišli světové agentury, prchali lidé pouze s několika taškami a matracemi. Někteří měli k dispozici nákladní auta, kde převáželi kusy nábytku. Tisíce lidí už bylo vysídleno i z jiných částí města.

Řádění zločineckých gangů, které začalo už loni útěkem řady vězňů z nápravných zařízení v Port-au-Prince a dalších městech, se stále stupňuje. Nepomohla ani intervence stovek policistů ze spřátelené Keni, nepomáhají ani zásahy zbytků armády. Řádění zločinců neukončila ani rezignace premiéra Ariela Henry v březnu letošního roku, která byla hlavním požadavkem uprchlých vězňů.

Podle zprávy agentury Reuters je nyní bez domova asi 700 tisíc obyvatel. Někteří z nich chtěli požádat o azyl v sousední Dominikánské republice, s kterou Haiti sdílí karibský ostrov Hispaniola, ovšem tamní úřady nechaly uzavřít společné hranice.

Autor: Jan Skala

Související

462953453_490752227284551_8808354296929692494_n
Domácí Video

Pekárnám Hořovice hoří v Berouně výrobna. Ohni pomáhá i silný vítr

profimedia-0918926984
Zahraniční

Milton udeřil na pobřeží Floridy. Tamní úřady už hlásí první mrtvé

GZatFKBWEAAb0YG
Zahraniční

Smrtící třešnička na dortu. Florida má pocítit sílu hurikánu století

GZRuHsPbkAAo0MN
Zahraniční

Florida čeká úder dalšího hurikánu Milton. Helene už má 227 obětí