pondělí 13. května 2024

Zničíme Jižní Koreu, hřímá Kim. Vadí mu vojenské cvičení i tajné zprávy Soulu

Severní Korea je jen krůček od války se svým jižním sousedem. Vůdce KLDR Kim Čong-un uvedl při návštěvě továrny na zbraně, že nemá v úmyslu se válčení vyhýbat.

Kim_Jong-un_(2019-04-25)_03

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

„Nemám v úmyslu vyhýbat se válce. Nejvíce nepřátelský stát je Jižní Korea,“ uvedl severokorejský vůdce Kim Čong-un během své návštěvy jedné ze svých továrně na výrobu zbraní. Pracovníky vyzval ke zvýšení výroby a dodal, že nebude váhat ani minutu, aby proti Soulu použil vojenskou sílu. Napětí mezi oběma státy se vyostřilo hned po Novém roce, kdy KLDR začala ostřelovat ostrov Jon-Pchjong, který leží na sporné námořní hranici mezi oběma zeměmi a kde Jižní Korea začala provádět mohutné vojenské cvičení, jenž je svým rozsahem největší za posledních deset let.

Pchjongjang na to konto k ostrovu vyslal stovky granátových střel, které dopadly do moře poblíž pevniny, což Soul označil za jasnou provokaci, která povede k eskalaci napětí. Jižní Korea pak zveřejnila dokumenty, které hovoří o tom, že KLDR tajně dodává zbraně nejen Rusku, ale také palestinské radikální organizaci Hamás, která je v současnosti ve válce s Izraelem, ačkoliv vývoz má zakázaný rezolucí OSN.

Napětí mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově má historickou souvislost, která sahá až do roku 1950, kdy vypukla čtyřletá korejská válka. Ta skončila patem a hranicí na 38. rovnoběžce. Ta se dodnes dodržuje, i když mezi oběma státy nikdy nebyl zrušený válečný stav.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví