čtvrtek 16. května 2024

Zlatá éra britsko-čínský vztahů je pryč, řekl premiér Sunak

Velká Británie ve stanovisku vůči Číně přitvrdí, alespoň podle slov premiéra Rishiho Sunaka ze slavnostního projevu v Londýně.

Protesty v Číně (listopad 2022).

Protesty v Číně (listopad 2022).
Zdroj: Twitter @MahmutRahima

  • Protesty v Číně (listopad 2022).
  • Zdroj: Twitter @MahmutRahima

Zlatá éra vztahů mezi Čínou a Velkou Británií skončila, uvedl při svém prvním větším zahraničně-politickém projevu nový premiér Rishi Sunak. Řekl také, že bylo naivní doufat, že léta trvající ekonomická spolupráce povede ke společenskému a politickému uvolnění v komunistické zemi, která naopak „nápadně soupeří o globální vliv s využitím všech pák státní moci“.

„Uvědomujeme si, že Čína představuje systémovou výzvu pro naše hodnoty a zájmy - výzvu, která se stává stále naléhavější, protože směřuje k ještě většímu autoritářství,“ řekl Sunak ve svém projevu na banketu v Londýně. Šéf Konzervativní strany je v posledních týdnech pod tlakem svých poslanců, aby proti Číně přitvrdil.

Místo toho, aby čínská vláda naslouchala protestům svého lidu, rozhodla se pro další represe, včetně napadení novináře BBC,“ přiblížil premiér. „Média a naši poslanci musí mít možnost upozorňovat na tyto problémy bez sankcí, včetně upozorňování na zneužívání v Sin-ťiangu a omezování svobody v Hongkongu,“ dodal.

Zdroj: CNBC

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily